Interviul de angajare reprezintă primul pas spre obținerea jobului de vis, într-o companie de succes, care promite multe oportunități pe viitor.
Alături de studii și calificări specifice, o importanță deosebită în CV o are prezența cursurilor de limbi străine, care atestă cunoștințele lingvistice ale candidatului. În special limba engleză garantează reușita, întrucât constituie o limbă de circulație internațională, folosită în foarte multe contexte sociale și economice.
Limba engleză îți poate veni în ajutor încă de la interviu, unde e posibil să participe un colaborator de o altă naționalitate. Mai mult decât atât, în cazul în care aplici pentru un post la o companie multinațională, ai mari șanse ca întreg interviul să se desfășoare în această limbă. Fie că este vorba despre un post în departamentul de call-center sau despre unul din departamentul managerial, interviul de angajare se va desfășura (aproape) exclusiv în limba engleză.
Cu cât este mai sus poziția pe care ți-o dorești în cadrul companiei, cu atât concurența și cerințele vor fi mai ridicate.
După cum bine știm, prima impresie cântărește enorm la prima întâlnire, deci interviul trebuie să decurgă ca la carte pentru a fi sigur că ai reușit să impresionezi viitorii tăi angajatori.
De asemenea, în funcție de profilul firmei și de sarcinile prevăzute în fișa postului, nivelul cerut de limbă engleză poate să difere: de exemplu, în timp ce un account director dintr-o agenție de relații publice ar trebui să aibă un nivel lingvistic avansat, un angajat din personalul unui hotel s-ar putea descurca, de cele mai multe ori, și cu un nivel conversațional de limbă engleză în rezolvarea sarcinilor de zi cu zi.
Dacă și tu ești în căutarea unui loc de muncă sau ai aplicat recent pentru un job unde interviul de angajare se va susține în limba engleză, probabil îți e teamă că nu te vei descurca și te simți copleșit de emoții.
Ei bine, află că nu este atât de dificil precum credeai să faci față cu brio întrebărilor intervievatorilor tăi. Câtă vreme stăpânești limba engleză la un nivel conversațional, ținând cont și de regulile gramaticale, totul va decurge conform planului.
În continuare îți vom prezenta câteva ponturi care îți vor fi de folos atunci când te pregătești pentru un interviu în limba engleză:
✅ Fă-ți o listă cu posibile întrebări și răspunsuri
În general, majoritatea interviurilor în limba engleză includ un set de întrebări standard, indiferent de domeniul de activitate. Ar fi util să-ți faci o listă cu cele mai des întâlnite dintre acestea și să formulezi apoi posibile variante de răspuns. Poți exersa singur, în fața oglinzii, sau împreună cu un prieten care, la fel ca tine, cunoaște engleza.
Însă, nu este o idee bună să memorezi mot a mot propozițiile pe care urmează să le folosești, deoarece s-ar putea întâmpla una din următoarele situații: angajatorul și-ar putea da seama că răspunsurile tale sunt prestabilite iar conversația nu ar decurge natural, sau e posibil ca din cauza emoțiilor să nu îți amintești exact exact anumite părți și să începi să te bâlbâi, ceea ce la un anumit moment ar deveni supărător în conversație. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te orientezi după lista cu întrebări și să alcătuiești în minte un plan cu posibilele variante de răspuns pe care le-ai putea oferi, în funcție de direcția în care merge dialogul.
✅ Nu complica răspunsurile și folosește expresii adecvate
Este esențial ca interviul să se decurgă într-un mod firesc, natural, care să îi permită angajatorului să te cunoască pe tine ca persoană, prin intermediul calitățile și abilităților expuse de tine. Nu este indicat să folosești expresii complicate sau cuvinte folosite extrem de rar, doar în contexte academice. Imaginează-ți că participi la un interviu în limba română: cu siguranță nu ai alege să utilizezi termeni pe care nu îi folosește nimeni în viața de zi cu zi sau care sunt folosiți în contexte mai formale decât un interviu în engleză, pentru un post de începător.
Iată câteva formulări pe care le poți folosi în timpul interviului, în funcție de întrebarea care îți este adresată:
⏺I like to… (Îmi place să… lucrez în echipă, să comunic cu oamenii, să-i ajut pe ceilalți) etc. Această formulare te ajută atunci când trebuie să vorbești despre tine și despre calitățile care te recomandă pentru postul respectiv.
⏺ I admire the way you… (Admir modul în care… ați reușit să vă câștigați un loc pe piață, comunicați cu clienții, v-ați construit imaginea în ultimii ani). Această expresie e utilă atunci când ești întrebat ce știi despre compania unde urmează să lucrezi.
⏺ What can I contribute to your organisation is… Această introducere marchează începutul unui răspuns inspirat la întrebarea care vizează calitățile sau aptitudinile ce te recomandă pentru jobul la care ai aplicat; Aici poți detalia despre abilitățile tale eficiente de comunicare și capacitatea de a negocia, elemente atât de necesare în parteneriatul cu colaboratori străini sau sau potențiali clienți ai firmei.
✅ Nu te pierde atunci când faci mici greșeli
A greși este omenește, de aceea nu trebuie să ai impresia că interviul trebuie să se desfășoare ca în reclamele de la TV. Nu cere de la tine perfecțiunea, destul de greu de atins în momentele în care emoțiile își spun cuvântul. Se poate întâmpla să pronunți un cuvânt greșit, însă e important să nu te panichezi: corectează-te și treci peste.
De asemenea, poate că vor exista și mici greșeli precum încurcarea unui timp verbal, dar ține cont că, în vorbire, până și englezilor nativi le mai scapă astfel de mici detalii. Ceea ce va aprecia angajatorul va fi capacitatea ta de a nu te lăsa descurajat și a continua conversația într-un mod natural, cu zâmbetul pe buze.
Toate aceste sfaturi îți pot veni în ajutor atunci când te pregătești pentru un interviu în limba engleză.
Să nu uităm că cele mai mari realizări vin după mult efort și o pregătire temeinică, deci pregătirea ta academică va fi răsplătită prin obținerea jobului mult visat, potrivit așteptărilor tale.
Leave A Comment