Cum afectează teama de a vorbi în public, ritmul de învățare a unei limbi străine?
Sa învățăm o limba străină nu pare un proces complicat, deoarece noi, oamenii, suntem orientați catre comunicare și avem tendința de a interacționa cu semenii noștri. Însă, uneori, acest ritm poate fi afectat de teama de a vorbi în public. De unde se naște această frica? Cei mai mulți oameni sunt deschiși către socializare, tendința de a învăța lucruri noi, asociată cu emoția și curiozitatea de a pătrunde în tainele unei noi civilizații și culturi. Însă, unii oameni se confruntă cu teama, de cele mai multe ori irațională, de a vorbi în public. Frica acestora de a interacționa cu ceilalți din jur, de a se deschide față de alte persoane, le blochează capacitatea de a se exprima în public. Și atunci se creează blocajul emoțional.
În învățarea unei limbi străine, un factor important îl reprezintă conversația într o atmosferă relaxată și prietenoasă. Persoanele introvertite, care întâmpină greutăți în a interacționa cu ceilalți, le va fi mult mai greu sa asimileze o noua limbă străină, deoarece nu pot dezvolta abilitățile de comunicare orala.
Chiar dacă stăpânește limba respectiva la nivel gramatical, o persoană antisocială nu va putea pătrunde structura sintactică și semantică a noii limbi străine, aceste aptitudini dezvoltându-se cu precădere la nivel conversațional. Teama de a vorbi în public, de a conversa cu persoanele din jur împiedică dobandirea cunoștiintelor în ceea ce privește terminologia unei limbi străine. Este dovedit faptul ca un cursant înțelege și retine cel mai bine o limba străină comunicând în limba respectiva, făcând schimb de idei cu ceilalți.
Însă, chiar și persoanele introvertite își pot depăși teama de a vorbi în public dacă apelează la un ajutor specializat. Întrucât aceasta frica afectează în mod negativ învățarea unei limbi străine, persoana în cauză trebuie sa lucreze în a-și învinge teama , a reînvața să comunice mai întâi cu cei apropiați și apoi cu persoane străine.
Leave A Comment